De fout in mijn tegels

In de vorige blog daagde ik de lezer uit uit te vinden welke regel was gebruikt voor de cellulaire automaat waarmee ik het patroon voor mijn badkamertegels bepaald. Het blog is redelijk vaak bekeken en via twitter kreeg ik reacties. Johan Roos (@MagliaRosa) vond zowel de regel als de fout. Hulde, want met name de fout was moeilijk te vinden.

De regel is 30 of 135. Welke van de twee hangt af van welke kleur je 1 of 0 noemt. 30 is binair 00011110 en 135 is 10000111. 135 is dus 30 gespiegeld en 1 en 0 verwisseld, hetgeen neerkomt op dezelfde regel met alle enen en nullen verwisseld. De fout was echt moeilijk te vinden. Het is een afgeknipte tegel, een driehoekje, bij de rand op de negende rij boven het bad. Hieronder een detailopname:

Als de tegel blauw had moeten zijn had volgens de regel de tegel een regel later en een naar links ook blauw moeten zijn, en hij is groen. Het aardige is dat je niet eens de regel hoeft te weten om te zien dat er een fout in zit. Overal zie je midden onder drie blauwe tegels weer een blauwe, behalve hier. Als je weet DAT er een regel is kun je concluderen dat hier een fout moet zijn.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.