Vijf jaar op twitter

Gisteren bestond twitter zes jaar en bleek dat ik (@woutervj) precies vijf jaar geleden een account maakte. Ik weet het nog: ik las er in de krant een stukje over en besloot te kijken wat het was. “What are you doing” was de centrale vraag, en dat vulde ik ook braaf in. Wat precies weet ik niet meer en is – gelukkig – niet meer te achterhalen.  Via twopcharts.com ik zien wie mijn eerste volgers waren: @twitterNL, @fortune_cookie en @xavira_tweet. Illustere twitteraars natuurlijk die elk minimaal 50 dagen korter op twitter zitten dan ik, hetgeen betekent dat ik een tijd volgerloos ben geweest. De lol was er dan ook snel af en ik heb bijna twee jaar lang niet of nauwelijks getwitterd. Pas toen @lotte23, een collega-wetenschapper uit Duisburg me in februari 2009 ging volgen kwam mijn  getwitter op gang. Zij was ook de eerste die ik ging volgen en daarna is mijn twitterkring langzaam maar zeker gegroeid. Met net iets meer dan 300 volgers en gevolgden ben ik nog steeds bescheiden, maar ik heb een redelijk compacte  groep twitteraars waarmee het goed toeven is.

In die groep zitten veel wetenschapsjournalisten en -voorlichters. In eerste instantie volg ik die omdat ik zelf wetenschapper ben en via hun het wetenschapsnieuws goed kan volgen. En omdat mijn onderzoeksterrein wetenschapsonderwijs is, kan ik wetenschapsnieuws vaak gebruiken binnen onderwijs en onderzoek. De wiskundige tweets van @ionicasmeets gebruik ik bijvoorbeeld vaak in onderwijs over redeneervaardigheden. En ik probeer uiteraard zelf te tweeten over mijn onderzoek, zoals toen ik vorig jaar meedeed in de voorrondes van de academische jaarprijs en ik mijn onderzoek in 8.5 tweets samenvatte. Het was bijzonder leuk om reacties te krijgen, en het was – denk ik – zichtbaar in het aantal stemmen dat mijn voorstel kreeg van het publiek.

Het mooiste van Twitter vind ik de laagdrempeligheid. Je komt vrij eenvoudig in contact met mensen die voor jou interessant zijn, maar die je normaalgesproken niet snel zou benaderen. En je ontdekt interessante mensen. Doordat twitteraars zichzelf met hun tweets een beetje blootgeven weet je snel wie interessant is en kom je makkelijk in contact. Persoonlijk en werk  door elkaar tweeten is het best. Zelfs met berichten van 140 karakters kun je een band opbouwen. En die band kan leiden tot contacten waar je in je werk weer verder mee komt. Zo overleg ik volgende week face to face met @mariekebaan en @novajaap over een projectplan over onderwijs met als thema “Ruimte”. Zonder twitter was zo’n contact er nooit geweest.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.