Schaatser versus streep

Voor wie regelmatig schaatsen kijkt, zoals ik, is het al bijna een vertrouwd verschijnsel, de streep die de tijd van de tot dan toe snelste rijder aangeeft. Als je voor die streep finisht sta je bovenaan in het klassement. Wat echter opvalt is dat veel schaatsers die streep pas op het laatst lijken in te halen, terwijl ze bij het uitkomen van de bocht nog een forse achterstand hebben. Frank Snoeks, de commentator, viel het ook op, en vond dat de streep tamelijk willekeurig werd gehanteerd. Hij riep onder andere uit: „Weer die streep, je denkt daar komt hij nooit voorbij! Die streep, daar deugt niks van!” Je kunt zowel de streep als zijn commentaar in de volgende video zien en horen (overgenomen van de NOS-site).

Dat er niets van klopt is niet waar, maar het model waarmee de plek van de streep berekend wordt is inderdaad niet gelukkig gekozen. Zo te zien wordt de streep berekend op basis van een constante snelheid van de schaatser, terwijl in het echt de schaatser op een snelheid van nul begint en op gang moet komen. De streep gaat in het begin dus te snel ten opzichte van de schaatser en aan het eind te langzaam.

Ik heb dat eens uitgerekend voor een rit van 500 meter: hoe verloopt de rit voor de streep en voor een schaatser die allebei op 35 seconden uitkomen? Ik ging er daarbij van uit dat de schaatser opent (d.w.z. de eerste 100 meter aflegt) in 9.6 seconde. Ik heb aangenomen dat de schaatser zo snel mogelijk versnelt naar de gemiddelde snelheid van de volle ronde. Ook niet helemaal correct waarschijnlijk maar een betere benadering dan een constante snelheid. In dit geval bereikt de schaatser na 51 meter, in 6.5 seconde zijn kruissnelheid. Op dat moment heeft hij een achterstand van 42 meter op de virtuele streep. Die loopt hij in de rest van de rit in. Bij het uitkomen van de tweede bocht (op ongeveer 400 m) heeft hij daarbij nog altijd een achterstand van zo’n negen meter op de streep. Toch komen streep en schaatser na 35 seconden precies gelijk op de finish aan. In onderstaande grafiekjes is het verloop van de race tussen schaatser en streep geschetst.

De ontwikkeling van de snelheid van de streep en van de schaatser
De ontwikkeling van de snelheid (in m/s) van de streep en van de schaatser
Het verloop van de wedstrijd tussen de schaatser en zijn 'eigen' streep
Het verloop van de wedstrijd tussen de schaatser en zijn ‘eigen’ streep
De achterstand van een schaatser op de streep die tegelijk met hem finist
De achterstand van een schaatser op de streep die tegelijk met hem finist

Je hebt dus eigenlijk niet veel aan die streep. Het kan echter vrij gemakkelijk beter. Als de regie de positie van de streep niet baseert op de eindtijd van de schaatser wiens tijd wordt weergegeven, maar op zijn rondetijd wordt hij veel nauwkeuriger. De kijker kan dan een realistischer wedstrijd zien tussen de schaatser en zijn tegenstander in een eerdere rit.

Update: Bij het kijken naar de Olympische spelen valt me op dat de positie van de streep nu wel goed overeenstemt met die van de rijder die die tijd gereden heeft. Het lijkt erop dat hij nu gebaseerd is op daadwerkelijke metingen van die rijder of berekend op basis van de volle-rondetijd.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.