Hoe korter hoe sneller

Tussen de sportuitslagen in de Volkskrant van 16 april stond de volgende fascinerende foto:

Het is de fotofinish van de Grand National. Op de foto is te zien dat het paard op de voorgrond net iets eerder over de finish gaat dan het paard op de achtergrond, met een nauwelijks waarneembaar verschil. Ik vind dit een fascinerende foto, niet alleen vanwege de close finish, maar ook door de manier waarop de foto wordt gemaakt. Finishfoto’s als deze lijken misschien op een opname die op het moment is gemaakt dat het eerste paard over de finish loopt maar is dat niet. Het is geen momentopname maar een opname van de tijd zoals die op de finishlijn verstrijkt. De verticale witte lijn is dan ook niet een aanduiding van plaats maar van tijd.

Het beste zie je dat aan de strepen op de achtergrond. Een streep is een punt dat stilstaat, precies in het beeld van de camera. Dat beeld is een heel smal spleetje en de “film” registreert wat er voorbijkomt. In de tijd van analoge camera’s werd een film met hoge snelheid achter de spleet langs getrokken. In het digitale tijdperk gebeurt dat virtueel. De film beweegt dus en een punt in beeld trekt een horizontale lijn. Het lijkt een beetje op grafieken die natuurkundigen graag tekenen om beweging zichtbaar te maken:

In het plaatje loopt de tijd van beneden naar boven en de plaats van links naar rechts. De verticale blauwe lijn is een punt dat stil staat. De twee paarden worden afgebeeld door de groene en oranje lijnen die aangeven dat ze van links naar rechts bewegen als de tijd voortschrijdt. Als ik met een gewone camera een foto zou maken leg ik alles vast binnen het horizontale balkje in de grafiek: verschillende plaatsen op 1 moment. De fotofinishcamera neemt een verticale doorsnede, het rode balkje: verschillende tijden op 1 plaats. Het verschil tussen de grafiek en de finishfoto is dat de tijd van rechts naar links loopt en in plaats van 1 punt een smalle streep wordt opgenomen.

Doordat je tijd en niet plaats opneemt  veranderen dingen soms van vorm. Dat zie je goed aan de volgende finishfoto waarin de voet van de nummer 2 precies op de finish heeft gestaan. Doordat hij daar een fractie van een seconde stilstond is de voet uitgerekt.

 

Als je dat weet kun je beredeneren dat hoe sneller iets beweegt hoe smaller de afbeelding op de foto. Het paard op de eerste foto ziet er wat gedrongen uit, meer dan het achterste paard. Dat betekent dat het sneller loopt en waarschijnlijk vlak voor de finish op kop kwam. Als de race een paar centimeter korter was geweest had het andere paard gewonnen.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.