Cellulaire automaten – leven in de computer

Een van de leukste dingen die de combinatie van wiskunde en computers heeft opgeleverd zijn cellulaire automaten. Het principe ervan is simpel: je hebt een verzameling hokjes, die elk een cijfer bevatten. Vaak kan dat alleen een 1 of een 0 zijn. Daarnaast heb je regels die bepalen wat er met de vakjes gebeurt. Bijvoorbeeld: “Als ik een 0 ben en drie van mijn acht buren zijn een 1, dan word ik ook een 1. Een bekend voorbeeld is de Game of Life, bedacht door James Conway. Bij deze automaat (een spel is het niet echt) zijn de vakjes met enen en nullen in een vierkant of rechthoek gerangschikt en gelden de volgende regels:

Bij een 1: Als van je 8 buren er twee of drie een ook een 1 zijn, blijf dan een 1.
Bij een 0: Als je precies drie buren hebt die 1 zijn wordt je een 1.
In alle andere gevallen wordt je een 0.

Als je alle vakjes met een 1 inkleurt krijg je iets dat er als volgt uitziet:

Druk op “Stap” om de regels één keer toe te passen. Je ziet het patroon veranderen. Druk op “Start” om de regels keer op keer toe te passen. Een beetje afhankelijk van het beginpatroon kan een wild, dynamisch patroon ontstaan. Probeer ook het volgende eens uit. Druk op “Stop”, en dan op “Schoon”. Klik dan een paar vakjes aan tot je het volgende patroon ziet:

En druk op start. Je hebt leven gemaakt: dit patroon schuift in vier stappen schuin naar boven. Dit patroon heet – niet verrassend – een glider. Gliders zijn kwetsbaar, bij de kleinste verstoring gaan ze dood. Zet maar eens een zwart vakje op zijn route, of laat er twee botsen.

Life is interessant omdat het mooi laat zien dat je met simpele regels ingewikkeld gedrag kunt krijgen. Als je de wilde patronen zou zien zonder eerst mijn verhaal te lezen zou je waarschijnlijk niet vermoeden dat de onderliggende regels zo simpel zijn. Ondanks die simpele regels blijkt dat de Game of Life veel mogelijkheden biedt. Er zijn patronen die oneindig uitgroeien, gliders, ruimteschepen en zelfs is het mogelijk een programmeerbare computer in life te maken. Voorbeelden kun je vinden op de wikipedia-pagina (en hierboven uitproberen). En op deze site vind je een programma waarmee je allerlei cellulaire automaten kunt proberen, op een groot veld met verschillende regels. En cellulaire automaten zijn een mooie inspiratie als je een badkamer moet betegelen, maar daarover een volgende keer.

3 gedachten over “Cellulaire automaten – leven in de computer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.