Over mij

Ik ben in werk en mijn alledaagse leven geïnteresseerd in modellen. Modellen spelen een rol in wetenschap, onderwijs, maar ook in het dagelijks leven. Op mijn site probeer ik voorbeelden te verzamelen van modellen die we in allerlei contexten maken en gebruiken. Daarnaast maak ik me graag druk over pseudowetenschap en andere zijwegen van menselijk denken.

Zie voor mijn werk aan modellen in het onderwijs www.modeldrawing.eu

4 gedachten over “Over mij

 1. Weledelzeergeleerde heer Wouter van Joolingen,

  bestaat er verklaring voor feit dat alle ‘methodes wiskunde’ voor V.W.O. parabool met kettinglijn (sinushyperbolicus) verwarren bij contextualiseren parabool ?

  en

  bestaat er verklaring voor feit dat alle ‘methodes natuurkunde’ voor V.W.O. elektrisch energie ‘transporteren’ verbeelden (analogiseren) met ‘mannetjes met energiezakjes die niet lekken en naar willekeur geleegd worden’ terwijl elektrische gelijkstroom in kring per definitie overal gelijk is ?

  in de veronderstelling en hoop dat vragen als relevant, dus niet onmiddellijk querulant, gequalificeerd wordt en vanzelfsprekend bereid tot nader verklaren zie ik uit naar Uw eventuele reactie,

  Hoogachtend,

  Pieter Cornelis Asscheman ing. (Electrotechniek)

  1. Geachte heer Asscherman,

   Dat de wiskundemethodes kettinglijn (cosinushyperbolicus…) met parabool zouden verwarren is me niet bekend. Ik zal daar eens naar kijken maar als het zo is heb ik er ook geen verklaring voor.

   Het is zo dat de methodemakers vaak naarstig op zoek gaan naar metaforen voor elektrische energie. Niet alleen met zakjes energie maar ook met voedsel, spanning etc. Nadeel is dat geen enkele metafoor zo goed is dat hij nooit mank gaat. Uw reactie bevat echter ook een misconceptie. De stroom (in A) in een simpele stroomkring is overal gelijk maar de potentiaal is dat niet. De energiezakjesmetafoor slaat op de potentiële energie van de elektronen. Het woord “gelijk” in gelijkstroom slaat ook op het feit dat de spanning niet ompoolt, in tegenstelling tot wisselstroom, niet op gelijke stroomsterkte in de kring. Bij een parallelschakeling is die stroom ook niet overal gelijk.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.